perjantai 26. syyskuuta 2014

Se saa saunoa

Sydänultra takana ja uutta tietoa taas hyppysissä. Kaiken kaikkiaan paljon positiivisempi käynti kuin edellinen. Liikaa en voi kehua Animagin Outi Niemelää hänen positiivisuudestaan ja ammattitaidostaan. Alkurupattelujen jälkeen sydäntä ultrattiin ainakin puolen tunnin ajan, Alma makasi paikallaan todella hienosti jolloin talteen saatiin paljon laadukasta kuvamateriaalia.  Kirjoitan suoran lainauksen eläinlääkärin laatimasta tekstistä, jospa siitä olisi jollekin jossain vaiheessa apua. Ainakin itselleni tämä on täällä tallessa!


Yleistutkimuksessa sydämen systolinen sivuääni 4-5/6 voimakkuudeltaan, syketiheys 140-150/min, rytmi taisainen. Reisivaltimopulssi ja limakalvojen väri normaalit. Keuhkoäänet normaalit, henkitorven palpaatio ei provosoi yskimään.

Ultraäänitutkimuksessa sydämessä vasemman eteis-kammioläpän läppävuoto kohtalaisen voimakas ja läppä voimakkaasti paksuuntunut sekä eteisen suuntaan pullistuva. Vasemman kammion tilavuuskuormitus lievä, vasen eteinen suurehko, mutta ei voimakkaasti laajentunut. Myös oikeassa eteis-kammioläpässä kohtalainen läppävuoto, ja läpän asento hiukan eteisen suuntaan taipuva. Keuhkovaltimoläpässä pieni fysiologinen läppävuoto. Supistuvuus hyvä, aortan ja keuhkovaltimon virtaukset normaalit, ei merkkejä muista sydänsairauksista.

Vasemman kammion mitat ovat lähes identtiset edelliseen tutkimukseen verrattuna, vasen eteinen on suurentunut hiukan, mutta on edelleen normaalin rajoissa. Yskä ei todennäköisimmin ole sydämen vajaatoimintaan liittyvää. Kylkimakuulla nielun alueelta kuuluu kuorsaavaa/röhkivää ääntä - ylähengitystien alueelta yskänärsytys on todennäköisimmin peräisin. Kerta päivässä yskähtäminen ei välttämättä edellytä jatkotutkimusta eikä pahenna elämänlaatua olennaisesti, mutta jos oire voimistuu nielun tutkiminen rauhoituksessa on seuraava askel, keuhkokuvaus samalla.

Pään tärinäoire voi johtua mm. neurologisesta sairaudesta (epilepsia, syringomyelia, aivojen tulehdussairaudet, kasvainsairaudet ym.), mutta voisi se liittyä myös ortopediseen vaivaankin. Kokeillaan lyhyt jakso tulehduskipulääkitystä, seuratkaa oireita ja raportoikaa onko mitään vaikutusta tärinään.

Ihon patista otettu ohutneulanäyte vaikuttaa talieritteeltä. Korvan ja lavan ihomuutokset vaativat poiston vain jos kasvavat voimakkaasti tai vaivaavat muuten. 

Sydämen osalta seuraava kontrolli n. vuoden kuluttua, jos vointi pysyy hyvänä ja hengitystiheydet normaaleina.


Ei sydänlääkitystä vieläkään. Ilman ultratutkimusta Alma olisi jo vuoden päivät napsinut lääkkeitä, ilmeisen turhaan. Tilanne sydämessä siis etenee, joskin hitaasti. Mieltä piristävät myös pattien laatu ja saatu kipulääkekuuri, nyt vain odotellaan mitä viikko tuo tullessaan. Lisäksi saatiin ohjeeksi mitata Alman hengitystiheyttä, joka on helppo ja nopea tehdä ja antaa hyvää osviittaa sydämen tilanteesta.


Me lähetään nyt hyvillä mielin nukkumaan, Kemi-kodin tuttuun ja turvalliseen sänkyyn. Kaikki on niin hyvin kun tällaisessa tilanteessa voi olla. Pitäkää peukkuja meidän särkylääkekokeilulle!

2 kommenttia:

  1. Onneksi Almalla kaikki oli paremmin kuin pelättiin. Meidän pieni urhea röhkivä Almurimme <3

    VastaaPoista
  2. Totta :) Vanhuus ei tule yksinään mutta aivan tyytyväiseltä Alma vaikuttaa omaan elämäänsä!

    VastaaPoista